Bli kjent med Eirik Bakke.

Vi satt oss ned med vår nye hovedtrener for å bli bedre kjent, og ikke minst få høre hvilke planer han har for Åsane Fotball.

Eirik Bakke hadde onsdag sin første dag hos Åsane Fotball, han forteller at han ble godt tatt imot og at det er en positiv gjeng som han visste fra før av. Han ble godt ivaretatt når han ankom og følte varme, det var en god første dag, han har fått pratet med guttene og kommet i gang med trening. Han syns fortsatt det er spennende når han skal inn i en ny garderobe. 

Hvordan har veien din som trener vært?
- Jeg var spiller som du sikkert vet, jeg spilte hos Sogndal fra 95 til 99 før jeg dro til Leeds hvor jeg spilte i syv år, når jeg kom tilbake til Norge spilte jeg for Brann. Jeg var hos Brann i nesten fem år før jeg avsluttet spillerkarriæren min i Sogndal 2012, da tok jeg en pause, jobbet i klubb og tok trenerutdannelse. I 2015 tok jeg over Sogndal etter at min far ga beskjed om at jeg måtte inn i klubb og få litt kulturen tilbake, komme inn i bransjen. Jeg var i Sogndal i syv år, tok en pause igjen, følte det var litt nok. Etter syv år er det greit med litt nye impulser. Da arbeidet jeg litt for Viaplay i Premier League, fikk reist tilbake til Leeds og England, fikk så tilbud fra Lillestrøm i fjor høst, jeg trente de der i 5mnd. Nå har jeg hatt en pause igjen og jeg kjenner at jeg ville inn igjen i garderoben, jeg kjente det var veldig godt at Åsane Fotball ville ha meg inn her.

Han mener ikke han har en spesiell trenerstil, han bærer stilen som trenere og spillerhistorien hans formet. For Eirik Bakke handler det om å utvikle spilleren der han er. Hos Sogndal hadde han en type spillerstil. Her hos Åsane Fotball mener han det er en mer spillende spillerstil som han skal ta del i og utvikle. Det han ser på som det viktigste er at han kan bruke sin erfaring som spiller og trener for at spillerne kan utvikle seg og bli bedre. Både som spillere men også som personer, slik at de kan nå drømmen om å ta de neste stegene. 

Hvordan vil du håndtere utfordringene Åsane har hatt denne sesongen?
- Ja, det kjenner jeg godt til i fra Sogndal det er enten å holde seg i Eliteserien eller å rykke opp, så det er noe man må nyte. Vi må få spillerne til å like at det er viktige kamper, det er sånn fotballen er, at de liker at det brenner litt eller at denne kampen er viktig, det er det som er moro. Det er min oppgave og å være en av de som står med de, slik at de kan gå ut på banen å kose seg og ikke tenke på konsekvenser, bare spille fotball. Så kommer de sikkert til å vinne masse fotballkamper, det har jeg stor tro på også kommer vi og til å tape så må vi håndtere det. Det er sånn fotball er. Så jeg liker utfordringen nå, det blir en tøff avslutning på sesongen, men det har Åsane og jeg vært i før så det er ikke noen nytt for noen av oss her. Det blir en kamp om å være i Obos-ligaen, etter det handler det å klatre opp som en klubb på tabellen, det er motivasjonen for å arbeide hardt i hverdagen.

For å motivere spillere har han stor tro på å stille krav til spillere. Tydelige krav om hva han krever av de i hverdagen, så motivere de til å gå ut på banen for å få det beste ut. Ikke tenke på konsekvenser. Motivasjonen kommer av at det er gøy på trening, gleden av å møte de andre i garderoben, kameratskapet i og utenfor banen. Det er noe Eirik Bakke selv har savnet, å være en del av et fotballmiljø. Det å skape et godt miljø slik at spillerne har det moro på arbeid, uavhengig om det er tap eller vinn. Han er ikke en som dveler, alle har lov og gjøre feil så er det viktig å gå videre. 

Hva gjør du på fritiden?
- Jeg liker å spille golf, så nå når jeg har flyttet hit så håper jeg det blir bedre mulighet for det. Regner med jeg klarer å lure inn en golfrunde her og der, det er jo muligheter på Meland eller Fana golfklubb, det får meg til å slappe av, ha med noen venner og konkurrere litt. Det er noe med det å komme ut av fotballboblen, det blir golf eller paddel, det går mye i sport. Det går bra å sitte på kafé å ta en kaffe også, men det å være ute i naturen, jeg liker å løpe litt ute, fjellturer hvis det er mulig. Jeg får ta meg en tur på Ulriken og Fløyen, det er klart jeg har 4 barn så de tar tiden i Sogndal. Det gjør at jeg ikke har så mye tid, men akkurat nå så skal jeg jobbe mye her, men det blir nok pusterom til å gjøre litt andre ting og da håper jeg golfen min blir bedre.

Press fra media og fans er noe han er vant til. Han mener åpenhet og ærlighet er viktig i forhold til media, det er aldri noe og holde hemmelig. Presset rundt kamper er noe han er vant med og noe han liker. Det er slik fotball skal være, vinnere, tapere og viktige kamper. Sånn at det skal være vondt i magen noen ganger, det er da du får det beste ut av spillere. 

Finnes det en trener/filosofi som har inspirert deg?
- Jeg lærte mye av å være i England, med David O`Leary og Eddie Grey, i forhold til mentalitet og hvordan du kan pushe spillere, mye av den fotballkunnskapen ligger i meg, og i forhold til "man to man" management og hvordan du skal behandle spillere, og hvordan du vil ha det i garderoben. Så må du ta med deler av det til Norge, det er en annen kultur i Norge, så du må finne de rette elementene. Mye av det jeg står for kommer der i fra, og fra andre trenere jeg har hatt. Både gode ting og dårlige ting, jeg har hatt veldig mange trenere, i England og i Norge. Jeg har hatt noen trenere som ikke er så bra også, det er klart jeg har ikke lyst å være slik. Så det handler om lære en del av trenerne du har hatt også ta din historie inn, slik at det er deg. En må være seg selv, det er slik jeg vil at alle andre skal være.

Hans kortsiktige visjon for Åsane Fotball er at vi skal vinne fotballkamper og klatre på tabellen. Han så mye spillerglede og energi på trening som han ønsker at de skal ta med seg inn i kampene. Han mente og de var veldig gode mot Raufoss forrige helg. Langsiktig er at vi skal vokse som klubb, han er imponert over anlegget som gjør at han kan stille høyere krav til spillerne. Det ligger til rette for at Åsane Fotball kan ta større seg som klubb. Drømmen er å være med i sluttspillet og rykke opp i Eliteserien, det er viktig med ambisjoner. 

Hvordan vil du bygge et sterkt lagmiljø?
- Jeg vil at spillerne skal være seg selv innenfor rammene vi legger, være tydelig på hva jeg vil ha, sammen med de andre trenerne. Vi er her for spillerne og for at de skal utvikle seg, så må vi være tydelig på budskapet i forhold til trening og hvordan de skal leve, på og utenfor banen, alle de små detaljene for en liten klubb som Åsane, de er viktige. Det er mange større klubber som bommer med de, så det å få mye ut av de små tingene, der må vi være ekstremt flinke. Så er trening noe som er gratis, så vi må være noen av de beste i landet på den delen her. Utvikle unge fotballspiller som skal opp og frem, så det å finne en blanding med rutiner som henger sammen.

Når vi spurte om favorittmat var han fornøyd med kantinen i Åsane Arena. Ellers er han vokst opp i Sogndal og der spiser man det en får satt på bordet. Han liker all type mat, nevner laks og fisk. Om han skulle peke ut en favoritt blir det en god biff med godt tilbehør og et lite glass rødvin. 

Hans nye spillergruppe supplerte med noen spørsmål avslutningsvis.

Hva er ditt beste øyeblikk på fotballbanen
- Det største øyeblikket som spiller var når jeg startet min første kamp i Premier League mot Newcastle, da jeg gikk på for 40 000 tilskuere, dette var en stor forskjell fra da jeg spilte for 1000 tilskuere for Sogndal 2mnd før. Den første kampen der sitter i ryggmargen min, når jeg gikk i tunellen. EM i Norge og selvfølgelig Brann med seriegull, det er det største man kan oppleve i Norge. Å oppleve det i den byen her, det var galskap. Den sitter langt inne.

Hvem er Topp spilleren du har spilt mot?
- Midtbanekriger er noe jeg husker veldig godt. Thierry Henry på sitt beste i Arsenal, som vi slet med han, hvor god han var. Det var toppnivå av toppnivå, en spiller som vi fryktet hver gang vi møtte de. Er den beste motspilleren jeg har møtt

Hva syns du om rondo på trening?
- Firkant er det morsomste som er, som er det eneste jeg fortsatt kan være med på og være best i, så det var derfor jeg satt det opp på første trening. Så lenge vi har med firkant så er det veldig bra, hvis de liker å ha den med kvalitet, det er det som er glede, å starte treningen med.

Annonse fra Obos-ligaen: